Uitkomst COSMOS onderzoek: intensief mobiel telefoongebruik leidt niet tot groter risico op hersentumoren
19/03/2024
Mensen die hun mobiele telefoon veel gebruiken lopen geen hoger risico op het ontwikkelen van hersentumoren dan mensen die dat veel minder doen. Dat is de uitkomst van een nieuwe publicatie uit het Europese COSMOS-onderzoeksprogramma, dat de gezondheidseffecten onderzoekt van elektromagnetische straling waar mobiele communicatie mee werkt.Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers, onder andere van de Universiteit Utrecht, het mobiele telefoongebruik van meer dan 250.000 mensen om uit te vinden of mensen die hun mobiele telefoon een langere periode veel gebruiken een hoger risico op hersentumoren hebben dan anderen. Daarbij werd geen verband gevonden tussen mobiel telefoongebruik en het risico op hersentumoren.
In het COSMOS-onderzoek is het telefoongebruik van de deelnemers niet alleen bepaald door ze zelf daarnaar te vragen, zoals in eerder onderzoek gebeurd is. Ook zijn voor alle deelnemers de belgegevens van hun mobiele provider opgevraagd. Daarnaast bestaat de studiepopulatie van COSMOS uit een relatief grote groep mensen (in vergelijking met andere studies) die veel en sinds een lange periode bellen, zodat het risico op tumoren goed bepaald kan worden.
Vergelijking met resultaten van eerder onderzoek
De resultaten stemmen overeen met recent onderzoek dat geen verband vindt tussen bellen met een mobiele telefoon en het ontwikkelen van hersentumoren. Ook bevestigen ze de conclusie van de Gezondheidsraad over 5G dat een verhoogde kans op kanker (en andere ziekten) door blootstelling aan elektromagnetische velden niet waarschijnlijk is. In 2011 beoordeelde de International Agency for Research on Cancer (IARC) van de WHO mobiele zendsignalen als “mogelijk kankerverwekkend bij mensen”, op basis van eerder onderzoek dat aanwijzingen vond voor hersentumoren. Deze aanwijzingen zijn in het COSMOS-onderzoek niet gevonden.
Achtergrond COSMOS-onderzoek
Het COSMOS-onderzoek startte in 2012, duurt 20 tot 30 jaar en zal de gezondheid volgen van 290.000 deelnemers in de leeftijd van 18-69 jaar in zes Europese landen, waaronder Nederland. Deze publicatie is dus een tussenresultaat van het COSMOS-onderzoek. Er is een betere methode gebruikt om de blootstelling van de deelnemers aan elektromagnetische velden als gevolg van het gebruik van mobiele telefoons te bepalen dan in eerdere onderzoeken.
Bij COSMOS worden de blootstelling en de gezondheid van een grote groep mensen gedurende een lange periode gemonitord om vast te stellen of er op de lange termijn gezondheidseffecten zijn verbonden aan huidige en nieuwe communicatietechnologieën. Vanwege deze lange periode heeft dit soort onderzoek een hoge wetenschappelijke waarde.
Lees meer over:
Resultaten COSMOS-onderzoek: mobiele telefoons en gezondheidseffecten