Er zijn
verschillende soorten elektrische auto’s. Ze hebben allemaal een accu, elektromotor en omvormer, een deel heeft ook een brandstofmotor. Tijdens het opladen en tijdens het rijden ontstaan
elektromagnetische velden. De
sterkte van het elektrisch veld en het magnetisch veld blijft onder de
blootstellingslimieten. Als de blootstelling onder de blootstellingslimieten blijft, kun je ervan uitgaan dat je voldoende beschermd bent tegen de nu bekende
gezondheidsrisico’s. In de blootstellingslimieten is met een veiligheidsmarge rekening gehouden met de onzekerheden die in het wetenschappelijk onderzoek zitten.
Alleen bij inductieladen (draadloos opladen) kan de sterkte van het magnetisch veld onder de auto wel boven de blootstellingsnormen komen, wat effect zou kunnen hebben op dieren die onder de auto zitten.
Elektromagnetische velden bij het laden met kabels
De accu’s van een elektrische auto moeten worden opgeladen. Dit kan bij laadpalen of gewoon thuis als je een eigen laadvoorziening hebt. Normaal laden kan een paar uur duren. Met een snellader kan de accu door de hogere laadstroom veel sneller worden opgeladen. De accu moet hier wel voor geschikt zijn. Een hogere laadstroom geeft een sterker
magneetveld. Het magneetveld is het sterkst in de buurt van de laadkabels. Dit magneetveld is niet hoger dan de
blootstellingslimiet.
Het draadloos opladen van een elektrische auto via inductie. Het magneetveld is het sterkst tussen de inductiespoelen.
Elektromagnetische velden tijdens het rijden
Een accu van een elektrische auto levert een gelijkspanning. Meestal hebben elektrische auto’s een wisselstroommotor. Elektrische auto’s hebben daarom omvormers, die gelijkspanning in wisselspanning omzetten, en omgekeerd. Ook worden omvormers gebruikt die een gelijkspanning omzetten in een hogere of lagere gelijkspanning. Fabrikanten van elektrische auto’s zorgen er in het algemeen voor dat de elektrische systemen in auto’s zo veel mogelijk zijn afgeschermd. De sterkte van elektromagnetische velden blijven daardoor onder de blootstellingslimieten.
Onderzoek naar blootstellen
Naar de blootstelling aan elektromagnetische velden bij elektrische auto’s is nog niet veel onderzoek gedaan, omdat elektrische auto’s nog niet zo lang op de markt zijn.
Recent onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksinstellingen uit zeven verschillende landen, gecoördineerd door een onafhankelijk Noors onderzoeksbureau en gefinancierd door de EU, toont aan dat de blootstelling aan elektromagnetische velden weliswaar iets hoger is dan bij auto’s met verbrandingsmotoren, maar veel lager dan de blootstellingslimieten. Bij acht elektrische auto’s van verschillende merken is de sterkte van elektromagnetische velden gemeten. Bij de voeten was de sterkte van het magnetische veld ongeveer 20% van de blootstellingslimiet en bij het hoofd ongeveer 2% van de blootstellingslimiet.
Lees meer over:
Hoe je blootstelling aan elektromagnetische velden van elektrische auto’s kan verminderen
Verschillende soorten elektrische auto’s
Het Noorse onderzoek naar elektromagnetische velden bij elektrische auto’s