Waar wordt een buurtbatterij voor gebruikt?
Steeds meer mensen wekken hun eigen elektriciteit op, meestal met zonnepanelen. Elektriciteit die ze niet direct zelf gebruiken, gaat naar het elektriciteitsnetwerk. Hierdoor wordt het elektriciteitsnetwerk extra belast, waardoor het elektriciteitsnetwerk op sommige plekken uitgebreid moet worden.
Op een aantal plekken in Nederland is nu al (bijna) geen ruimte meer op het elektriciteitsnetwerk om nieuwe bedrijven of zonneparken aan te sluiten. Uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk kan voor overlast zorgen voor omwonenden en is duur: meer en/of dikkere elektriciteitskabels, een zwaardere transformator in het transformatorhuisje, graafwerkzaamheden, enzovoorts. In woonwijken kan een buurtbatterij een goedkoper alternatief zijn voor het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk.
In een buurtbatterij wordt zelf opgewekte energie, die niet direct wordt gebruikt, centraal in een buurt of wijk opgeslagen. Op een later moment, als er meer vraag dan aanbod is, kan deze elektriciteit worden gebruikt.
Buurtbatterijen bevinden zich op dit moment nog in een experimenteerfase, vaak in samenwerking tussen energiecoöperaties en regionale netbeheerders. Netbeheerders doen mee aan deze experimenten om te onderzoeken wat de gevolgen ervan zijn voor de lokale energievoorziening en of het een oplossing kan zijn om het lokale elektriciteitsnet te ontlasten.
De regelgeving over buurtbatterijen is nog in ontwikkeling. Zo mogen netbeheerders nu geen eigenaar zijn van een buurtbatterij. Ook kan een buurtbatterij binnen de regels van de huidige wetgeving zowel een afnemer (bij afname van elektriciteit uit het net) als een producent (bij teruglevering van elektriciteit aan het net) zijn. In de nabije toekomst wordt verwacht dat dit soort moeilijkheden in de regelgeving wordt opgelost.