Hoofd
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor gezondheidsrisico’s als je een mobiele telefoon tegen je oor aan houdt tijdens het bellen. Ook niet bij langdurig en vaak bellen.
In onderzoek zijn wel
aanwijzingen gevonden voor een mogelijk kankerverwekkend effect van zendsignalen beneden de blootstellingslimieten, maar geen bewijzen. De betekenis van deze aanwijzingen is vooralsnog niet duidelijk. De gevonden aanwijzingen kunnen het gevolg zijn van toeval of andere oorzaken. Sinds de invoering van de mobiele telefoon komen tumoren in het hoofd en de nek niet meer voor dan daarvoor. Wel is het zo dat door verbeterde medische onderzoekstechnieken tumoren eerder gevonden worden dan vroeger, maar dat staat los van de opkomst van mobiele telefoons.
De grafiek toont het aantal nieuwe patiënten met hersentumoren per 100.0000 mensen. Gemiddeld wordt bij 6 op de 100.000 mensen een hersentumor gevonden en dat aantal blijkt de afgelopen 25 jaar vrij constant. In de cijfers is de toenemende vergrijzing verwerkt (kanker komt het meest voor bij ouderen), waardoor de jaren onderling goed vergelijkbaar blijven. (Bron: www.cijfersoverkanker.nl. Incidentie hersentumoren in Nederland, European standardized rate, voorlopig cijfer voor 2017)
Lichaam
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico’s niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
Kinderen
In het wetenschappelijk onderzoek zijn ook geen bewijzen gevonden voor gezondheidsrisico’s bij kinderen. Dat geldt zowel voor het bellen aan het hoofd als het toestel dicht op het lichaam dragen.
In 2022 zijn resultaten van het
MOBI-Kids onderzoek gepubliceerd. In dit onderzoek is geen samenhang gevonden tussen mobiele telefoongebruik en een groter risico op hersentumoren bij jongeren. Wetenschappers vergeleken de gegevens van 899 jongeren tussen 10 en 24 jaar met een hersentumor met de gegevens van 1910 jongeren zonder hersentumor. Dit gebeurde in veertien landen, waaronder Nederland.
Veiligheidseisen
Alle mobiele telefoons die Europa verkocht worden moeten een CE-markering hebben en voldoen aan de Europese blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden. Als je een telefoon hebt zonder CE-markering (bijvoorbeeld via internet gekocht in China), dan kan dat toestel tijdens het bellen meer warmte afgeven aan het hoofd en lichaam dan volgens de blootstellingslimieten is toegestaan. Die hogere warmteafgifte hoeft niet per se tot gezondheidseffecten in het lichaam te leiden. In de blootstellingslimieten zit namelijk ook een veiligheidsmarge.
Sinds juni 2017 geldt in Europa de eis dat alleen smartphones in de handel mogen worden gebracht, die ook veilig zijn zoals ze in de praktijk worden gebruikt. De blootstellingslimieten mogen dus niet overschreden worden tijdens normaal gebruik. Dat betekent dat fabrikanten in de gebruiksaanwijzing geen veilige gebruiksafstand mogen noemen die afwijkt met het daadwerkelijke gebruik van de telefoon. Vroeger gaven sommige fabrikanten in de handleiding aan dat je het toestel op enkele millimeters of centimeters van je lichaam moest houden. Dat mag dus niet meer, want in het dagelijks gebruik hou je het toestel in je hand vast en hou je het tegen je oor tijdens het bellen. Op die afstand moet het toestel veilig zijn.
Lees meer over:
Kinderen en mobiele telefoons