Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid concludeert dat slimme meters de dagelijkse blootstelling aan elektromagnetische velden niet of nauwelijks verhogen. De extra blootstelling die een slimme meter oplevert is gering vergeleken met het normale gebruik van een mobiele telefoon.
De slimme meter stuurt standaard één keer per maand een soort sms-bericht met gegevens over het energieverbruik van die maand naar de netbeheerder. Verder verstuurt de slimme meter een paar keer per dag een kort bericht om de verbinding open te houden. De slimme meter controleert dan of hij nog contact kan maken met de netbeheerder. Een mobiele telefoon doet dit ook, ook als er niet mee gebeld wordt. Zo’n bericht is vergelijkbaar met een kort sms’je.
De blootstelling aan elektromagnetische velden van de slimme meter is vergelijkbaar met een stilliggende mobiele telefoon die altijd aanstaat, waarmee niet gebeld wordt, die zich minstens enkele meters van het lichaam bevindt en waarmee de gebruiker twaalf keer per jaar een sms’je of WhatsApp-bericht verstuurt.
Als bewoners dagelijks inzicht willen in hun energieverbruik, kunnen ze er voor kiezen om de slimme meter één keer per dag een bericht met de gegevens over hun energieverbruik te laten sturen, in plaats van één keer per maand.
Een slimme meter is niet verplicht. Als je al een slimme meter hebt, mag je die uit laten zetten zodat deze niet uitgelezen wordt. Je kunt ook kiezen voor een digitale meter die niet op afstand kan worden uitgelezen.
Sommige mensen geven aan ‘
elektrogevoelig’ te zijn. Elektrogevoeligen ervaren gezondheidsklachten als zij in de buurt komen van bronnen die elektromagnetische velden produceren. Elektrogevoelige mensen die zich zorgen maken over de blootstelling door slimme meters kunnen de slimme meter weigeren of uit laten zetten.
In het memo hieronder vind je meer informatie over de blootstelling aan elektromagnetische velden door slimme meters en de vraag of dit risico’s voor de gezondheid oplevert.