Hoe werken elektrische ovens en magnetrons?
Er zijn verschillende soorten elektrische ovens en magnetrons. Hoe werken ze?
Elektrische oven
Een elektrische oven is een ruimte met daarin een elektrisch verwarmingselement dat de lucht verwarmt. De warme lucht verwarmt het voedsel in de oven. Een elektrische oven kan bovenin een gloeispiraal hebben om voedsel te roosteren of grillen. De gloeispiraal verwarmt door infraroodstraling de bovenste laag van het voedsel. Sommige ovens hebben een ventilator die de warme lucht rond blaast, waardoor het gerecht gelijkmatig wordt verwarmd. Daardoor kun je de temperatuur iets lager instellen. Er zijn elektrische ovens die stoom (waterdamp) kunnen toevoegen aan de lucht zodat bij het bakken het gerecht minder zal uitdrogen.
Elektrische oven
Een elektrische oven is een ruimte met daarin een elektrisch verwarmingselement dat de lucht verwarmt. De warme lucht verwarmt het voedsel in de oven. Een elektrische oven kan bovenin een gloeispiraal hebben om voedsel te roosteren of grillen. De gloeispiraal verwarmt door infraroodstraling de bovenste laag van het voedsel. Sommige ovens hebben een ventilator die de warme lucht rond blaast, waardoor het gerecht gelijkmatig wordt verwarmd. Daardoor kun je de temperatuur iets lager instellen. Er zijn elektrische ovens die stoom (waterdamp) kunnen toevoegen aan de lucht zodat bij het bakken het gerecht minder zal uitdrogen.
Oven
Magnetron
Een magnetron (ook wel microgolf-oven genoemd) is een ruimte met daarnaast een radiozender die via een doorlatend scherm de ruimte vult met radiogolven van ongeveer 2,45 gigahertz. Deze radiogolven verwarmen water- en vethoudend voedsel. Ook kunnen deze radiogolven ijs ontdooien. Deze radiogolven worden niet opgenomen door glas of sommige kunststoffen (magnetronschalen). Een magnetron is zo gebouwd dat de radiogolven grotendeels binnen de oven ‘gevangen’ blijven. Een magnetron kan bovenin een gloeispiraal hebben die met infraroodstraling de bovenste laag van het voedstel kan verwarmen (roosteren of grillen).
Magnetron
Een magnetron (ook wel microgolf-oven genoemd) is een ruimte met daarnaast een radiozender die via een doorlatend scherm de ruimte vult met radiogolven van ongeveer 2,45 gigahertz. Deze radiogolven verwarmen water- en vethoudend voedsel. Ook kunnen deze radiogolven ijs ontdooien. Deze radiogolven worden niet opgenomen door glas of sommige kunststoffen (magnetronschalen). Een magnetron is zo gebouwd dat de radiogolven grotendeels binnen de oven ‘gevangen’ blijven. Een magnetron kan bovenin een gloeispiraal hebben die met infraroodstraling de bovenste laag van het voedstel kan verwarmen (roosteren of grillen).
Magnetron
Elektrische stoomoven
In een stoomoven wordt water verwarmd en omgezet in waterdamp. Deze waterdamp verwarmt het gerecht door directe warmteoverdracht en door te condenseren (ontstaan van waterdruppeltjes) op het voedsel. Een normale stoomoven kan niet warmer worden dan 100 graden Celsius. Een hoge-druk-stoomoven kan wel met hogere temperaturen werken, waardoor het voedsel sneller bereid kan worden.
Combi-oven / combi-magnetron
Een combi-oven of combi-magnetron is een combinatie van een magnetron en een elektrische oven of stoomoven.
Lees meer over:
Hoe werken de verschillende elektrische kookplaten?
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Veroorzaakt een magnetron elektromagnetische straling?
Wordt voedsel in een magnetron ongezonder?
Hoe kan ik de blootstelling aan de elektromagnetische straling bij elektrisch koken verminderen?
Vergelijking energieverbruik van ovens en magnetron
Elektrische stoomoven
In een stoomoven wordt water verwarmd en omgezet in waterdamp. Deze waterdamp verwarmt het gerecht door directe warmteoverdracht en door te condenseren (ontstaan van waterdruppeltjes) op het voedsel. Een normale stoomoven kan niet warmer worden dan 100 graden Celsius. Een hoge-druk-stoomoven kan wel met hogere temperaturen werken, waardoor het voedsel sneller bereid kan worden.
Combi-oven / combi-magnetron
Een combi-oven of combi-magnetron is een combinatie van een magnetron en een elektrische oven of stoomoven.
Lees meer over:
Hoe werken de verschillende elektrische kookplaten?
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Veroorzaakt een magnetron elektromagnetische straling?
Wordt voedsel in een magnetron ongezonder?
Hoe kan ik de blootstelling aan de elektromagnetische straling bij elektrisch koken verminderen?
Vergelijking energieverbruik van ovens en magnetron