14/09/2023
Uit een steekproef van de Franse telecomtoezichthouder ANFR blijkt dat de iPhone 12 te veel elektromagnetische straling uitzendt. Er is geen sprake van een gezondheidsrisico.Blootstellingslimiet en gemeten waarden
Er zijn verschillende SAR-waarden (blootstellingslimieten) voor straling; voor het hoofd, de romp en voor de ledematen (SAR is Specific Absorption Rate, de hoeveelheid warmte die per kilogram lichaamsgewicht in het lichaam wordt opgenomen). Bij de testen in Frankrijk is bij de SAR-waarden voor ledematen een kleine overschrijding gevonden. Dat betekent niet dat er meteen gezondheidsschade optreedt.
De ledematen kunnen volgens de Franse test worden blootgesteld aan straling van 5,74 watt per kilogram lichaamsgewicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bovenbeen van iemand die de telefoon in de broekzak heeft. De Europese blootstellingslimiet voor ledematen is 4 watt per kilogram lichaamsgewicht. Daar moet alle apparatuur aan voldoen via de Europese productnormen.
Geen gezondheidsrisico
Bij een blootstelling van 5,74 watt per kilo lichaamsgewicht is er nog geen sprake van gezondheidsrisico’s. Er is bewust een veiligheidsmarge ingesteld tussen de blootstellingslimiet en het niveau waarbij oververhitting plaatsvindt die wèl kan leiden tot gezondheidsschade. Die marge houdt rekening met mensen die gevoeliger zijn voor warmte, zoals mensen die ziek zijn.
Dankzij de in de limieten ingebouwde veiligheidsmarge hoeven mensen die een iPhone 12 gebruiken zich geen zorgen te maken over hun gezondheid. De gemeten opwarming door de telefoon is weliswaar hoger dan is toegestaan, maar blijft beperkt tot een fractie van een graad. Vergelijk het met wanneer je traploopt of sport, dan warmt je lichaam waarschijnlijk meer op dan van het gebruik van je mobiele telefoon.
IPhone 12 in Frankrijk uit de handel gehaald
In Frankrijk is de iPhone 12 voorlopig uit de handel gehaald naar aanleiding van de meting. Fabrikant Apple heeft van de ANFR twee weken de tijd gekregen om maatregelen te treffen voor al verkochte iPhone 12’s. Dat kan mogelijk met een software-update.
Nederlandse toezichthouder is in gesprek met Apple
De Nederlandse telecomtoezichthouder, Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), laat weten de conclusies van de Franse toezichthouder zeer serieus te nemen. De RDI is in gesprek met Apple en kijkt of ook in Nederland maatregelen genomen moeten worden.
Wil je je blootstelling tijdens het mobiel bellen verminderen, dan heeft het Kennisplatform daar tips voor opgesteld.