Klankbordgroep en Denkgroepen
Klankbordgroepbijeenkomsten
De Klankbordgroep is het maatschappelijk geweten van het Kennisplatform en bestaat uit organisaties die met elektromagnetische velden te maken hebben. Dit zijn bijvoorbeeld vertegenwoordigers van de industrie en organisaties die pleiten voor veilig gebruik van elektromagnetische velden. De Klankbordgroep vergadert (minstens) een keer per jaar, waarbij de deelnemers het Kennisplatform kunnen wijzen op vragen uit de samenleving waarvan het gewenst is dat het Kennisplatform daar aandacht aan besteedt.
Verslagen Klankbordgroep
De verslagen van de bijeenkomsten van de Klankbordgroep EMV worden door het Kennisplatform EMV betrokken bij het bepalen van de activiteiten en de prioritering. ZonMw gebruikt het verslag waar mogelijk bij beslissingen over onderzoeksvoorstellen. Daarnaast wordt het verslag aan de betrokken Ministeries en de Gezondheidsraad toegezonden.
- Verslag 21e bijeenkomst Klankbordgroep, 6 maart 2024, Bilthoven
- Bijlage bij verslag 21e bijeenkomst Klankbordgroep
- Verslag 20e bijeenkomst Klankbordgroep, 8 maart 2023, Bilthoven
- Bijlage bij verslag 20e bijeenkomst Klankbordgroep
- Verslag 19e bijeenkomst Klankbordgroep, 9 maart 2022, Bilthoven
- Verslag 18e bijeenkomst Klankbordgroep, 18 maart 2021, Bilthoven
- Verslag 17e bijeenkomst Klankbordgroep, 12 maart 2020, Bilthoven
Symposium "Digitalisering en Energietransitie" 29 november 2023
Op 29 november 2023 organiseerde het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid een symposium gewijd aan de relatie tussen gezondheid en de in rap tempo voortgaande digitalisering en de energietransitie van de maatschappij. Diezelfde maatschappij zoekt op verschillende manieren het gesprek met de wetenschap, en andersom. De wetenschap vermaatschappelijkt, en de maatschappij verwetenschappelijkt. Tijdens het symposium gaven sprekers hun kijk op de inhoud en vorm van het gesprek tussen maatschappij en wetenschap, rondom de beide transities (digitalisering, energie). In het verslag staan een aantal opvallende punten uit de verschillende presentaties en de discussie die daarop altijd volgde. Het verslag en de presentaties van de verschillende sprekers zijn te vinden op de Symposium-pagina.
Denkgroepen
De activiteiten van het Kennisplatform EMV zijn ingedeeld in themapijlers. Binnen elke themapijler kunnen denkgroepen worden geformeerd rond een voor die themapijler relevant vraagstuk.
Denkgroep netvervuiling
Vuile stroom is een populaire benaming voor de verstoring van de 50 Hertz frequentie van het stroomnet. Elektrogevoelige mensen ondervinden gezondheidseffecten van vuile stroom. Netbeheerders kijken vooral naar de gevolgen voor de leveringszekerheid en de effecten op kosten en efficiëntie. Dit was reden om vanuit het Kennisplatform een denkgroep over dit onderwerp te organiseren. De denkgroep loopt nog steeds. De stand van zaken is te vinden op de pagina over de Denkgroep netvervuiling.
Denkgroep elektrisch koken
Begin 2019 is een denkgroep "elektrisch koken" gestart. De denkgroep heeft feedback gegeven op de vragen en antwoorden over elektrisch koken van vertegenwoordigers van producenten van keukenapparatuur, keukenwinkels, brancheorganisaties en voorlichtingsbureaus, wooncorporaties en consumentenorganisaties. De feedback van de denkgroep is gebruikt om de teksten over elektrisch koken te verbeteren.
Verslag Denkgroep Elektrisch koken 13 feb 2019, Utrecht
Denkgroep elektrogevoeligheid
Om tegemoet te komen aan de vraag van meerdere organisaties naar onderzoek naar het bestaan van elektrogevoeligheid, is in 2010 een denkgroep opgestart. In twee bijeenkomsten is nagedacht over onderzoek en hulp die zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van mensen met gezondheidsklachten. Naar aanleiding van de denkgroep is in het onderzoeksprogramma EMV van ZonMw onderzocht of er een diagnose-instrument kan worden ontwikkeld om artsen, patiënten en onderzoekers meer duidelijkheid te geven ten aanzien van elektrogevoeligheid. Verder werd in de Denkgroep Elektrogevoeligheid gesproken over de mogelijkheden om de hulpverlening te verbeteren.
Lees meer over:
Het Kennisplatform EMV en haar doel
Het Kennisplatform als samenwerkingsverband
De jaarplannen en jaarverslagen