De Nederlandse Rijksoverheid baseert haar beleid op de adviezen van de
Gezondheidsraad en de aanbevelingen en richtlijnen van de Europese Unie. De Nederlandse overheid hanteert de
blootstellingslimieten die in de Europese Unie worden aanbevolen. De blootstellingslimieten zijn gebaseerd op het voorkómen van teveel opwarming van lichaamsdelen. Van alle mogelijke effecten die onderzocht zijn, is opwarming van het lichaam het enig bewezen effect.
De Europese blootstellingslimieten zijn opgenomen in de Europese productstandaarden. Alle producten die in Europa verkocht worden, moeten aan deze productstandaarden voldoen. Dat betekent dus dat het elektromagnetisch veld van alle in Nederland verkochte mobiele telefoons niet boven de blootstellingslimiet mag komen. Ook het elektromagnetisch veld van zendmasten mag op voor publiek toegankelijke plaatsen niet boven de blootstellingslimiet komen. Fabrikanten en bedrijven moeten ervoor zorgen dat hun apparaten voldoen aan de blootstellingslimieten.
Het Agentschap Telecom controleert ieder jaar met een steekproef meer dan 50 zendmasten in Nederland. Mobiele telefoons worden op onregelmatige basis eens in de paar jaar met een steekproef gecontroleerd.
Lees meer over:
Europese blootstellingslimieten
Blootstellingslimieten voor antennes en zendmasten
De controlerende rol van Agentschap Telecom