Hoe kan ik de blootstelling aan elektromagnetische straling bij elektrisch koken verminderen?
Alle elektrische kookapparatuur moet voldoen aan de blootstellingslimieten en is daarmee in principe veilig. Ovens, inductiekookplaten, elektrische kookplaten en keramische kookplaten wekken een magnetisch veld op dat ongeveer even sterk is als dat van een stofzuiger, straalkachel of ander huishoudelijke apparaat dat veel stroom verbruikt.
Als je de blootstelling aan elektromagnetische straling verder wilt verminderen, hebben we de volgende tips voor je:
Voor elektrogevoeligen geeft de Stichting Elektrohypersensitiviteit (EHS) aan: “Als er geen gasaansluiting is, is koken met een gasstel op een gastank het beste alternatief. Daarna: koken op een elektrische of een keramische plaat; houd de kooktijd zo kort mogelijk en/of houd afstand als de kookplaat aan staat. Inductiekoken wordt door Stichting EHS afgeraden, omdat dit bij elektrogevoeligen klachten kan geven. Overigens is lang niet elke elektrogevoelige gevoelig voor dit type velden. Dat verschilt van persoon tot persoon. Een elektrogevoelige hoeft dus niet automatisch te schrikken bij het overgaan op elektrisch koken”.
Lees meer over:
Algemene tips om blootstelling aan elektromagnetische straling van elektrische apparaten te verminderen
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Veroorzaakt inductiekoken elektromagnetische straling?
Veroorzaakt een magnetron elektromagnetische straling?
Als je de blootstelling aan elektromagnetische straling verder wilt verminderen, hebben we de volgende tips voor je:
- Een keramische kookplaat, halogeenkookplaat en een traditionele gietijzeren elektrische kookplaat geven minder sterke magnetische velden dan een inductiekookplaat. Ook koken op gas is een alternatief, maar dat geeft andere risico’s, zoals een grotere kans op brand en gasexplosies.
- Je kunt het lekken van elektromagnetische straling uit een magnetron verlagen door ervoor te zorgen dat de deur goed sluit door eventueel aanwezig vuil weg te halen.
- De sterkte van het magnetische veld neemt af met de afstand. Bij een twee keer zo grote afstand wordt het veld vier keer lager. Dus door meer afstand te houden kun je je blootstelling aan elektromagnetische velden verlagen. Bij inductiekookplaten kun je zo veel mogelijk de achterste kookplaten gebruiken.
- Zet een inductiekookplaat eerst uit voordat je de pan van de kookzone pakt.
- Bij inductiekoken kan de elektromagnetische straling zwakker worden als de pan groot genoeg is om de kookzone goed af te dekken. Als je een inductiekookplaat koopt, kun je kiezen voor modellen waarbij de kookzone zich automatisch aanpast aan de diameter van de pan. Ook het gebruik van pannen die speciaal geschikt zijn voor inductiekoken zorgen ervoor dat de velden naast de kookplaat kleiner zijn.
- Volg goed de handleiding van de (inductie)kookplaat.
Voor elektrogevoeligen geeft de Stichting Elektrohypersensitiviteit (EHS) aan: “Als er geen gasaansluiting is, is koken met een gasstel op een gastank het beste alternatief. Daarna: koken op een elektrische of een keramische plaat; houd de kooktijd zo kort mogelijk en/of houd afstand als de kookplaat aan staat. Inductiekoken wordt door Stichting EHS afgeraden, omdat dit bij elektrogevoeligen klachten kan geven. Overigens is lang niet elke elektrogevoelige gevoelig voor dit type velden. Dat verschilt van persoon tot persoon. Een elektrogevoelige hoeft dus niet automatisch te schrikken bij het overgaan op elektrisch koken”.
Lees meer over:
Algemene tips om blootstelling aan elektromagnetische straling van elektrische apparaten te verminderen
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Veroorzaakt inductiekoken elektromagnetische straling?
Veroorzaakt een magnetron elektromagnetische straling?