Veroorzaakt elektrisch koken elektromagnetische straling?
Alle elektrische apparaten die met een stekker op het stopcontact zijn aangesloten, wekken zwakke magnetische velden op met een lage frequentie (50 hertz). Dat wordt ook vaak elektromagnetische straling genoemd. Het kunnen apparaten zijn die (bijna) altijd aan staan (bijvoorbeeld koelkast, mechanische ventilatie) en apparaten die naar behoefte worden aangezet (bijvoorbeeld televisie of kookplaat).
Alle elektrische kookapparaten (zoals ovens, elektrische en keramische kookplaten) wekken een magnetisch veld op dat ongeveer even sterk is als dat van een stofzuiger, straalkachel of ander huishoudelijke apparaat dat veel stroom verbruikt.
De magnetische velden van deze apparaten moeten onder de blootstellingslimieten blijven. Als de blootstelling onder de daarvoor geldende limieten blijft, ben je voldoende beschermd tegen de nu bekende schadelijke gezondheidseffecten.
Magnetron
Een magnetron produceert net als andere apparaten een magnetisch veld met de frequentie van 50 hertz. Daarnaast produceert een magnetron radiofrequente elektromagnetische straling met een frequentie van 2,45 gigahertz. Deze elektromagnetische straling verwarmt het voedsel. Door de deur en behuizing van de magnetron kan ook een deel van de elektromagnetische straling naar buiten lekken. De fabrikant moet ervoor zorgen dat de sterkte van de elektromagnetische straling buiten het apparaat onder de blootstellingslimieten blijft.
Als de deur of behuizing beschadigd of vuil is, kan er meer elektromagnetische straling naar buiten lekken en kan de blootstellingslimiet overschreden worden. Daarom staat in de handleiding van de magnetron dat deze bij een beschadiging niet gebruikt mag worden.
Inductiekoken
Bij inductiekoken produceert de kookplaat naast een magnetisch veld met een lage frequentie (50 hertz) ook een magnetisch veld met een hogere frequentie (ongeveer 20 kilohertz). Dit magnetische veld wordt door de metalen bodem van de pan opgevangen, waardoor de bodem van de pan warm wordt. De sterkte van het magnetisch veld tussen de spoel in de kookplaat en de bodem van de pan is hoger dan de blootstellinglimieten. Dat is geen probleem, want er komen geen lichaamsdelen tussen de kookplaat en de bodem van de pan. De bodem van de pan “vangt” als het ware het magnetisch veld en zet die om in stroom en uiteindelijk warmte in de bodem. Hierdoor is boven en naast de pan het magnetisch veld sterk verzwakt.
Een inductiekookplaat detecteert of er een geschikte pan op staat. Hij doet dat met een magnetisch veld dat net sterk genoeg is om de metalen bodem van de pan te detecteren. Staat er geen pan op, dan kan de kookplaat niet aanslaan. Als je een pan van de kookplaat aftilt, slaat de kookplaat direct af en is het magnetische veld verdwenen.
Zodra je een pan op de kookzone zet, meet de kookplaat hoeveel energie hij in de bodem van de pan kwijt kan. Als je de kookplaat op de hoogste stand aanzet, zal de sterkte van het magnetisch veld stijgen tot het maximale niveau wat de kookplaat aan de pan kwijt kan. Bij sommige inductiekookplaten past de kookzone zich aan de grootte van de pan aan. Als je bij deze kookplaten een kleine pan op de kookplaat zet, wordt het magnetisch veld ook kleiner.
De sterkte van het magnetische veld van de inductiekookplaat mag de blootstellingslimieten niet overstijgen, met of zonder pan op de kookzone. Bij magnetische velden onder de blootstellingslimieten zijn geen gezondheidseffecten te verwachten. Fabrikanten moeten zorgen dat de elektromagnetische velden afkomstig van inductiekookplaten aan de blootstellingslimieten voldoen en ze worden hierop getest. Wel zijn de magnetische velden rondom de inductiekookplaat sterker en hebben een hogere frequentie dan de velden rond gewone elektrische of keramische kookplaten.
Lees meer over:
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Wordt voedsel in een magnetron ongezonder?
Hoe kan ik de blootstelling aan de elektromagnetische straling bij elektrisch koken verminderen?
Hoe werken elektrische ovens en magnetrons?
Hoe werken de verschillende elektrische kookplaten?
Kan inductie koken een pacemaker verstoren?
Alle elektrische kookapparaten (zoals ovens, elektrische en keramische kookplaten) wekken een magnetisch veld op dat ongeveer even sterk is als dat van een stofzuiger, straalkachel of ander huishoudelijke apparaat dat veel stroom verbruikt.
De magnetische velden van deze apparaten moeten onder de blootstellingslimieten blijven. Als de blootstelling onder de daarvoor geldende limieten blijft, ben je voldoende beschermd tegen de nu bekende schadelijke gezondheidseffecten.
Magnetron
Een magnetron produceert net als andere apparaten een magnetisch veld met de frequentie van 50 hertz. Daarnaast produceert een magnetron radiofrequente elektromagnetische straling met een frequentie van 2,45 gigahertz. Deze elektromagnetische straling verwarmt het voedsel. Door de deur en behuizing van de magnetron kan ook een deel van de elektromagnetische straling naar buiten lekken. De fabrikant moet ervoor zorgen dat de sterkte van de elektromagnetische straling buiten het apparaat onder de blootstellingslimieten blijft.
Als de deur of behuizing beschadigd of vuil is, kan er meer elektromagnetische straling naar buiten lekken en kan de blootstellingslimiet overschreden worden. Daarom staat in de handleiding van de magnetron dat deze bij een beschadiging niet gebruikt mag worden.
Inductiekoken
Bij inductiekoken produceert de kookplaat naast een magnetisch veld met een lage frequentie (50 hertz) ook een magnetisch veld met een hogere frequentie (ongeveer 20 kilohertz). Dit magnetische veld wordt door de metalen bodem van de pan opgevangen, waardoor de bodem van de pan warm wordt. De sterkte van het magnetisch veld tussen de spoel in de kookplaat en de bodem van de pan is hoger dan de blootstellinglimieten. Dat is geen probleem, want er komen geen lichaamsdelen tussen de kookplaat en de bodem van de pan. De bodem van de pan “vangt” als het ware het magnetisch veld en zet die om in stroom en uiteindelijk warmte in de bodem. Hierdoor is boven en naast de pan het magnetisch veld sterk verzwakt.
Een inductiekookplaat detecteert of er een geschikte pan op staat. Hij doet dat met een magnetisch veld dat net sterk genoeg is om de metalen bodem van de pan te detecteren. Staat er geen pan op, dan kan de kookplaat niet aanslaan. Als je een pan van de kookplaat aftilt, slaat de kookplaat direct af en is het magnetische veld verdwenen.
Zodra je een pan op de kookzone zet, meet de kookplaat hoeveel energie hij in de bodem van de pan kwijt kan. Als je de kookplaat op de hoogste stand aanzet, zal de sterkte van het magnetisch veld stijgen tot het maximale niveau wat de kookplaat aan de pan kwijt kan. Bij sommige inductiekookplaten past de kookzone zich aan de grootte van de pan aan. Als je bij deze kookplaten een kleine pan op de kookplaat zet, wordt het magnetisch veld ook kleiner.
De sterkte van het magnetische veld van de inductiekookplaat mag de blootstellingslimieten niet overstijgen, met of zonder pan op de kookzone. Bij magnetische velden onder de blootstellingslimieten zijn geen gezondheidseffecten te verwachten. Fabrikanten moeten zorgen dat de elektromagnetische velden afkomstig van inductiekookplaten aan de blootstellingslimieten voldoen en ze worden hierop getest. Wel zijn de magnetische velden rondom de inductiekookplaat sterker en hebben een hogere frequentie dan de velden rond gewone elektrische of keramische kookplaten.
Lees meer over:
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Wordt voedsel in een magnetron ongezonder?
Hoe kan ik de blootstelling aan de elektromagnetische straling bij elektrisch koken verminderen?
Hoe werken elektrische ovens en magnetrons?
Hoe werken de verschillende elektrische kookplaten?
Kan inductie koken een pacemaker verstoren?