De ambitie van de Europese Unie is om in 2020 in elke lidstaat tenminste een stad te hebben waar
5G
is geïntroduceerd. De Nederlandse overheid werkt nog aan het beleid waarin de Europese en de Nederlandse 5G-ambities verwerkt worden.
De overheid maakt de introductie van 5G mogelijk. Zo staat de Nederlandse overheid op verschillende plaatsen in Nederland nu al tests met 5G toe in frequentiebanden die nu nog toegewezen zijn aan andere toepassingen. In die tests wordt gekeken of de 5G-technieken goed werken. Dat gebeurt onder andere in de
provincie Groningen en in Amsterdam Zuidoost. Het Antennebureau houdt daarnaast een
lijst bij van 5G-experimenteerlocaties.
Hoe snel het 5G-netwerk in Nederland wordt ontwikkeld, hangt af van mobiele telefoonbedrijven en ontwikkelaars van 5G-apparaten. Mobiele telefoonbedrijven zullen het 5G-netwerk met alle antennes betalen en bouwen als ze denken dat ze die investeringen terug kunnen verdienen.
Drie frequentiebanden zijn toegewezen aan 5G: 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Daarnaast kunnen de huidige 4G-frequentiebanden ook gebruikt worden voor 5G-apparatuur. In Nederland is door een provider eind april 2020 een deel van de 4G-frequentieband hiervoor beschikbaar gesteld. In juli 2020 is de frequentieveiling voor de 700 MHz band geweest. Deze zal in de loop van 2020 in gebruik worden genomen. Wanneer de veilingen voor de 3,5 GHz en 26 GHz frequentiebanden plaatsvinden is nog niet bekend.
Lees meer over:
Wat is 5G?
Waarom 5G?
Wat is het verschil tussen 5G en andere mobiele netwerken?
Wat betekent 5G voor de gezondheid?