Wordt voedsel in een magnetron ongezonder?
Mensen vragen zich soms af of het voedsel door de straling van de magnetron van samenstelling verandert en daardoor minder gezond wordt. Bijvoorbeeld doordat er door de straling van de magnetron schadelijke stoffen in het voedsel gevormd worden.
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan of de straling van de magnetron de chemische samenstelling van het voedsel anders verandert dan door verwarming van het voedsel (zoals bij gewoon koken). Dat blijkt niet het geval. In de magnetron treden dezelfde veranderingen op als bij het op traditionele wijze koken of bakken van voedsel. Alle chemische veranderingen die optreden, worden puur veroorzaakt door verhoging van temperatuur van het voedsel. Het voedsel dat uit de magnetron komt is daarmee niet gezonder of ongezonder dan voedsel dat op andere manieren verwarmd is.
Het voedsel in een magnetron wordt blootgesteld aan elektromagnetische straling die sterker is dan waaraan mensen blootgesteld mogen worden. Door de elektromagnetische straling gaan de watermoleculen in het voedsel sneller trillen en wordt het voedsel warm. Hetzelfde gebeurt als je voedsel in een pan verwarmt op een kookplaat of gasvlam. Door de toevoer van warmte gaan de moleculen in het voedsel sneller trillen en warmt het voedsel op.
Als je voedsel verwarmt, kunnen er veranderingen optreden. Als je bijvoorbeeld een ei kookt of bakt verandert het eiwit van een vloeibare, transparante vloeistof in een stevige, witte en ondoorzichtige stof. Dit is een chemische reactie die optreedt door alleen maar de temperatuur te verhogen. Zo treden er bij het koken, bakken en braden allerlei gewenste veranderingen in voedsel op, zoals het gaar worden van vlees of een taart, maar ook ongewenste veranderingen zoals uitdrogen, aanbakken of verbranden.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Lees meer over:
Voedingscentrum: is eten uit de magnetron schadelijk?
Gezondheidsnet: Fabels en feiten over voeding uit de magnetron
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Veroorzaakt een magnetron elektromagnetische straling?
Hoe werken elektrische ovens en magnetrons?
Hoe kan ik de blootstelling aan de elektromagnetische straling bij elektrisch koken verminderen?
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan of de straling van de magnetron de chemische samenstelling van het voedsel anders verandert dan door verwarming van het voedsel (zoals bij gewoon koken). Dat blijkt niet het geval. In de magnetron treden dezelfde veranderingen op als bij het op traditionele wijze koken of bakken van voedsel. Alle chemische veranderingen die optreden, worden puur veroorzaakt door verhoging van temperatuur van het voedsel. Het voedsel dat uit de magnetron komt is daarmee niet gezonder of ongezonder dan voedsel dat op andere manieren verwarmd is.
Het voedsel in een magnetron wordt blootgesteld aan elektromagnetische straling die sterker is dan waaraan mensen blootgesteld mogen worden. Door de elektromagnetische straling gaan de watermoleculen in het voedsel sneller trillen en wordt het voedsel warm. Hetzelfde gebeurt als je voedsel in een pan verwarmt op een kookplaat of gasvlam. Door de toevoer van warmte gaan de moleculen in het voedsel sneller trillen en warmt het voedsel op.
Als je voedsel verwarmt, kunnen er veranderingen optreden. Als je bijvoorbeeld een ei kookt of bakt verandert het eiwit van een vloeibare, transparante vloeistof in een stevige, witte en ondoorzichtige stof. Dit is een chemische reactie die optreedt door alleen maar de temperatuur te verhogen. Zo treden er bij het koken, bakken en braden allerlei gewenste veranderingen in voedsel op, zoals het gaar worden van vlees of een taart, maar ook ongewenste veranderingen zoals uitdrogen, aanbakken of verbranden.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Lees meer over:
Voedingscentrum: is eten uit de magnetron schadelijk?
Gezondheidsnet: Fabels en feiten over voeding uit de magnetron
Kan elektrisch koken gezondheidsschade veroorzaken?
Veroorzaakt een magnetron elektromagnetische straling?
Hoe werken elektrische ovens en magnetrons?
Hoe kan ik de blootstelling aan de elektromagnetische straling bij elektrisch koken verminderen?